Dags att behandla terrassen?

2022-05-09

Nu är våren äntligen här och det är dags att fixa till uteplatsen. Innan du börjar behandla din terrass gäller det att vara noga med rengöringen

1. Avdöda påväxten. Börja alltid med att avdöda det som växer, ex mögel eller alger

2. Rengör med rengöringsmedel. Beroende på om din terrass är obehandlad eller tidigare behandlad finns här olika rengöringsmedel att tillgå. Rådgör med oss om rätt tvättprodukter för just dina behov. Vät ytan, applicera medel, låt verka en stund, skrubba sedan med terassborste och skölj noga av.    

3. Låt torka. Viktigt! Låt träet få torka ordentligt innan du går på med ytbehandling. Har du för bråttom kan  detta påverka slutresultatet.

4. Slipa. Slipa bort eventuell fiberresning med slippapper.

5. Ytbehandla. Nu är det äntligen dags för det roliga, ytbehandling. Här finns olika alternativ, lasyr, olja eller kisel beroende på vilket utseende du är ute efter.

 

Träolja

Klassikern som fortfarande är den mest använda behandlingen. Träolja är avsedd för en årlig behandling och motverkar uttorkning och sprickbildning. Oljan gör även ytan vattenavvisande och därmed lättare att underhålla.

Vill du inte ha en transparent träolja, går de ofta att bryta i flera olika kulörer. För hårda trätyper som teak och ek rekommenderas speciella oljor som klarar av att tränga in i dessa hårda träslag.

 

Lasyr

Fler och fler väljer terrasslasyrer, som ger ett starkare skydd än olja.

Medan träoljan kräver årlig behandling klarar terrasslasyrer att stå emot väder och vind lite längre, ofta upp till några år innan träet behöver behandlas igen, beroende på slitage och solsken. Medan oljan är transparent, är terrasslasyren alltid lite pigmenterad som skyddar träytan mot nedbrytning av UV-ljus.

Terrasslasyren kan användas på tryckimpregnerat trä och ger en vacker laserad yta med en hållbar kulör och ett effektivt skydd mot fukt, sprickbildningar och gråning

 

Kisel

Det tredje alternativet är att behandla träet med en speciell impregnering och träskydd som är baserad på kiselteknologi.

Kiselbehandlingen utförs i olika steg och gör ytan resistent mot smuts, vatten och skyddar mot UV strålar. Virket blir mer motståndskraftigt mot svampangrepp och får även ett förbättrat flamskydd.

Behandligen gör ditt trädäck vackert silvergrått, likande drivved.

 

Välkommen in till oss i butiken så berättar vi mer om hur du går tillväga och ger tips och råd om vad som passar just dig och ditt behov.


 Kontaktinfo

Colorama Calles Färghall

Järnvägsgatan 14

332 30 Gislaved

Telefon: 0371-100 69

ÖPPETTIDER

BUTIKEN
Måndag-Fredag 9-18
Lördag 10-14

YRKESBUTIKEN
Måndag-Fredag 6.45-16


Kontakta oss & karta

 Tipsa andra

Instagram

 Följ oss

Skriv din e-adress här så får du ett mail när vi skriver något nytt.

Gör som 48 andra.

Colorama Calles Färghall
Järnvägsgatan 14
332 30 Gislaved
Telefon: 0371-100 69
www.callesfarg.se