Golv & mattor

Vi har ett brett sortiment av golv för alla typer av miljöer.
Trägolv, laminatgolv, plastgolv, linoleum, heltäckningsmatta & klinker.
Golvet höjer helhetsintrycket och dagens golv är många gånger väldigt enkla att lägga själv. Det svåraste är kanske att välja.

Image and video hosting by TinyPic

Vill du inte lägga ett nytt golv går det i de flesta fall alldeles utmärkt att måla eller lacka golvet.
Vi har golvslipmaskin att hyra ut & slitstark färg/lack speciellt till just golv.
Kom in till oss så hjälper vi dig med hur du ska göra med just ditt golv!

 

Parkett

Vad? Finns i en mängd träslag i alla bredder, längder och tjocklekar. Vanligtvis uppbyggt i tre skikt, varav ytskiktet i massivt trä (i exempelvis ek eller ask) går att slipa. De övriga skikten består oftast av gran, furu, plywood eller träfiber (HDF eller spånskiva). Syftet med skikten är att minska golvets fuktrörelser. Parkettgolv är färdigbehandlat med olja eller lack när du köper det.

Pris: Cirka 300 kr/kvm, men det skiljer sig åt mellan sortering och ytbehandling.

I vilket/vilka rum passar det? I alla rum utom badrummet. Har du småbarn och mycket spring i hall och kök kanske parkett inte är det mest hållbara valet där.

Skötselråd: Svabba inte golvet, välj torr eller lätt fuktad trasa i stället. Ett oljat golv oljas om vid behov. Ett tips är att använda hårdvaxolja som är ett mellanting mellan lack och olja och tål mer slitage än vanlig olja. En lackerad golvyta fräschas upp och skyddas med en så kallad ”refresher” (underhållslack) en eller ett par gånger per år.

Fördelar: Färdigbehandlat med lack eller olja och lätt att lägga själv, du ”klickar” enkelt ihop det. Har oftast ett slipskikt så att du kan slipa om golvet några gånger. Tips! Kolla hur brett slipskikt golvet har innan du köper! Ett golv som är 14 eller 15 mm tjockt har kanske ett slipskikt på endast 1,5 till 4-5 mm. Ju tjockare skikt desto mer kan du slipa.

Nackdelar: Trä tål inte att utsättas för en stor mängd vatten, som vid svabbning exempelvis. Har du ett lackat golv med en massa repor är det svårt att reparera utan att slipa om golvet.

Rappgo Furuparkettgolv 

 

Plastgolv

Vad? Finns olika sorter och i en mängd olika format och mönster. Den vanligaste typen av plastgolv är PVC-golv som består av ett eller flera sammanfogade skikt.

Pris: 200 kr/kvm och uppåt.

I vilka rum passar det? Sovrum och hall är vanligast, men även kök och barnrum.
Vanligt i offentliga miljöer.

Skötselråd: Dammsugning samt torr- och fuktmoppning. Polish kan läggas på för mer glans.
Ta bort fläckar så snart som möjligt för att förhindra bestående märken i plasten.

Fördelar: Hyfsat lätt att lägga själv, men lite övning kan krävas. Lättskötta och mjuka att stå på. Fläcktåligt mot både vattenlösliga och oljelösliga ämnen. Står emot nötning bra.
Finns i ljuddämpande material (till exempel PVC-golv med skumbaksida).

Nackdelar: Inte lika slittåligt som linoleum. 

 

Våtrumsmatta

 

Vad? Påminner om vanliga plastmattor men är ofta tunnare och lite hårdare och läggs endast i våtutrymmen.

Pris: 250 kr/kvm och uppåt.

I vilka rum passar det? Badrum, tvättstugor.

Skötselråd: Tvätta golvet då och då med vatten som har lite neutralt handdiskmedel tillsatt. Eftertorka med rent vatten. Bör inte behandlas med polish eftersom det ökar halkrisken.

Fördelar: Lätt att rengöra, till skillnad från klinker som har fogar där det lätt fastnar smuts. Billigare alternativ än klinker och kakel som kräver tätskikt och fog.

Nackdelar: Hantverkshjälp krävs vid läggning då risken för fuktskador annars är stor. Garantier och försäkringskrav hänger på att jobbet är fackmannamässigt utfört. Finns inte i lika många kulörer och mönster som vanliga plastgolv.

Tarkett Trend 200 Istanbul medium grey plastmatta. 

 

Linoleum

Vad? Ordet ”linoleum” betyder linolja och skvallrar om den karaktäristiska komponenten i linoleum. Finns både som mattor och som plattor på HDF-board med linoleumskikt. Dessa är smidiga att ”klicka ihop” för dig som inte vill anlita hantverkare för att lägga en matta.

Pris: Plattor med linoleumyta kostar cirka 400 kr/kvm.

I vilket/vilka rum passar det? I alla torra utrymmen, gärna sådana som ska tåla mycket slitage.

Skötselråd: Torr eller fuktig rengöring. Golvet är färdigbehandlat men kan poleras med bonvax när det blir slitet.

Fördelar: Väldigt slitstarkt. Lätt att rengöra och underhålla. Står emot nötning i torrt tillstånd men tål inte ständig väta. Miljövänligt.

Nackdelar: Mattor är svåra att lägga själv, så anlita hantverkare om du inte köper färdiga klickplattor.

Marmoleum Click är ett högkvalitativt golv, tillverkat av naturmaterial och som är extremt lätt att lägga. Golven finns i många olika färger och är idealiska för allt ifrån kök och hall, till lek- och arbetsrum. Du väljer själv mellan klickplattor i storlek 30x30 cm eller som panel 90x30 cm. Marmoleum Click är miljömärkt med Svanen. 

 

Broschyr Marmoleum Click

Textil golv

Vårt breda sortiment har mattor för alla smaker. Från stramt och sobert, till vågat och personligt.
Beställ med valfri form och mått. Heltäckande i hela rummet eller friliggande mattor som kan kantas med söm eller kantband i valfri färg.

Vad? Ett annat ord för heltäckningsmatta. Det vanligaste är tuftade mattor följt av vävda och nålfiltsmattor. Finns med lång lugg, kort lugg och i olika tjocklekar.

Pris: 200–1 000 kr/kvm.

I vilka rum passar det? Torra utrymmen, exempelvis sovrum.

Skötselråd: Dammsugning ett par gånger i veckan rekommenderas. Ofta är textilgolven antismutsbehandlade så att de går att torka rent med fuktad trasa om man spiller något.

Fördelar: Ganska lätt att lägga. Har en ljuddämpande effekt. Varmt under fötterna i exempelvis sovrummet. Perfekt i barnrum, skönt att leka på. Gammal trend som är på uppgång igen.

Nackdelar: Om du spiller något väldigt kletigt eller kladdigt kan det vara svårt att rengöra. Tidigare har det varnats för allergirisker i samband med textilgolv, men med dagens material och städutrustning är detta inte längre ett problem. Vid tester har man funnit att damm i inomhusmiljön binds i mattan där det sedan kan städas bort, i stället för att virvla fritt i luften.

Golvabia Heltäckande matta -Silky nyans 227790
Bil från Pernilla Wahlgrens sovrum. 

 

Laminat

Vad? Laminatgolv har ofta en kärna av pressat, träbaserat material, till exempel HDF (träfiberskiva), ett bottenskikt och ett ytskikt som är ett tryckt dekorark (ungefär som ett fotografi) av plast. Görs i flera olika mönster, som naturtrogna trä- och stenmönster. Ett laminatgolv kan inte slipas, oljas eller lackas om.

Pris: Från cirka 150 kr/kvm till cirka 500 kr/kvm.

I vilket/vilka rum passar det? I alla torra utrymmen.

Skötselråd: Laminatgolv är smutsavvisande och behöver inte behandlas med polish, vax eller liknande. Lackade laminatgolv behandlas likadant som ett lackat massivt trä- eller parkettgolv.

Fördelar: Tål väldigt mycket slitage jämfört med trä eller parkett. Ett laminatgolv har hög densitet vilket gör det stryktåligt.

Nackdelar: Vissa tycker att det är kallt att gå på. Lite ”klapprigare” än parkettgolv, men det kan förebyggas med underlagsfoam. Då det är ett träbaserat material så krymper och sväller det beroende på luftfuktighet och mår bäst av en relativ fuktighet på 30-60 procent.

 

Korklaminat

Mjukt sviktande skikt av naturmaterialet kork, gör det varmt och skönt mot fötterna.
Samtidigt dämpar skikten av kork stegljud och störande slammer. Du slipper oroa dig för märken, fläckar och slitage, trots den mjuka ytan är det lika slitstarkt som högtryckslaminat.

Naturmaterialet kork framställs i en förnyelsebar och mijövänlig tillverkningsprocess där träden inte ens behöver sågas ner.

Se mer på Golvabias microsite korklaminat.se

Arena Laminatgolv -Trend grå rustik ek 3-stav art.nr. 239822 

 

 Kontaktinfo

Colorama Calles Färghall

Järnvägsgatan 14

332 30 Gislaved

Telefon: 0371-100 69

ÖPPETTIDER

BUTIKEN
Måndag-Fredag 9-18
Lördag 10-14

YRKESBUTIKEN
Måndag-Fredag 6.45-16


Kontakta oss & karta

 Tipsa andra

Instagram

 Följ oss

Skriv din e-adress här så får du ett mail när vi skriver något nytt.

Gör som 41 andra.

Colorama Calles Färghall
Järnvägsgatan 14
332 30 Gislaved
Telefon: 0371-100 69
www.callesfarg.se